'

Kui olete kuskilt lugenud midagi huvitavat vaimse tervise ja skisofreenia kohta ning arvate, et teie loetust võiks selles blogis kirjutada, siis andke, palun, kommentaarides teada. Samuti siis, kui soovite, et teie vastavateemalist blogi või mõnda blogipostitust tutvustaksin.

Artikkel: "Uuring kinnitab – andekus ja vaimuhaigused on vaieldamatult seotud!"

Artikkel: "Uuring kinnitab – andekus ja vaimuhaigused on vaieldamatult seotud!"
http://bmh.edicy.co/blogi-bipolaarne-meeleoluhaire-depressioon/uuring-kinnitab-andekus-ja-vaimuhaigused-on-vaieldamatult-seotud

Tsitaate:
"Loomingulistel elualadel töötavatele inimestele osutatakse elanikkonna keskmisega võrreldes sagedamini vaimse tervisega seotud meditsiiniteenuseid; eriti hoomatav on seos loomingulise kirjatöö ja skisofreenia vahel.

Karolinska instituudi uurijate läbi viidud, ülerootsilisest registrist pärinevaid ulatuslikke andmeid hõlmav selleteemaline uurimus on valdkonnas seni põhjalikem, vahendab Medical Xpress.

Mullu näitas sama töörühm, et kunstnikke ja teadlaseid on elanikkonna keskmisega võrreldes sündinud rohkem perekondadesse, kus bipolaarse häire ja skisofreenia esinemissagedused on suuremad.

Nüüd laiendasid uurijad uuringut palju enamatele psühhiaatrilistele diagnoosidele nagu skitsoafektiivsed häired, depressioon, ärevushäired, alkoholi kuritarvitamine, uimastite kuritarvitamine,autism, hüperkineetilised häired (ADHD), anorexia nervosa ja enesetapud, kaasates analüüsi ka ambulatoorset, mitte ainult haiglaravi saanud patsiente."

"Kirjanikel omakorda esines suurem osa muid psühhiaatrilisi häireid (k.a skisofreenia, depressioon, ärevushäire ja mõnuainete kuritarvitamine); samuti oli enesetapu sooritamise risk nende jaoks peaaegu poole suurem kui elanikkonnal keskmiselt.
Uurijad täheldasid muu hulgas, et loominguliste elualade esindajatel oli rohkem skisofreeniahaigeid, bipolaarse häirega ja anorektilisi, mõningal määral ka autistlikke sugulasi."

Artikkel on pikem kui siinsed tsitaadid.

Originaal:
Large-scale study confirms link between creativity and mental illness
http://medicalxpress.com/news/2012-10-large-scale-link-creativity-mental-illness.html
Medical Xpress, 16. okt 2012

"People in creative professions are treated more often for mental illness than the general population, there being a particularly salient connection between writing and schizophrenia. This according to researchers at Karolinska Institutet, whose large-scale Swedish registry study is the most comprehensive ever in its field."

No comments:

Post a Comment

Kommentaarid on oodatud, kuid ma ei luba, et kõigile vastan.