'

Kui olete kuskilt lugenud midagi huvitavat vaimse tervise ja skisofreenia kohta ning arvate, et teie loetust võiks selles blogis kirjutada, siis andke, palun, kommentaarides teada. Samuti siis, kui soovite, et teie vastavateemalist blogi või mõnda blogipostitust tutvustaksin.

Stigmat süvendav raamat

Katrin Pautsi Muhumaa põnevikku "Tulekandja" (Varrak, 2016) ei soovita ma lugemiseks ei skisofreeniahaigetele ega ka muudele psüühikahäiretega hädas olevatele inimestele. See krimka mõjub äärmiselt masendavalt (noorte rasedate naiste mõrvad), ka on skisofreeniat selles käsitletud väga lihtsustatult kui kindlalt päritavat haigust. Raamat on olemuselt skisofreeniahaigeid sildistav.

Samal ajal ei ole maailma teadlased skisofreenia pärilikkuses kuigivõrd üksmeelel. Erinevad protsendid, erinevad põhjuste uuringud, erinevad paljud tõekspidamised ja seisukohad.

Internetist leiab skisofreenia pärilikkuse kohta palju materjali. Tsiteerin siinkohal EPRÜ (Eesti Psühhosotsiaalse Rehabilitatsiooni Ühingu) veebilehekülge "10 müüti skisofreenia ja psüühikahäirete kohta".
http://www.epry.ee/myydid/

10. Müüt: Skisofreenia on kindlasti pärilik haigus.

Skisofreenia ei ole omaenda valikute tagajärg. Selle vallandumiseks on vaja nii pärilikku või varases arengujärgus tekkinud soodumust haigestuda, kui ka kindlasti haigust käivitavaid tegureid nagu tugev stress, rängad kaotused - tragöödiad elus või ka lihtsalt täisealiseks saamise raskused. Seetõttu haigestutakse skisofreeniasse tavaliselt murdeea lõpus või täiskasvanuea alguses. Põhjuseid ei teata veel nii hästi, et skisofreeniat oleks võimalik ennetada.

3. Müüt: Vaimselt haiged inimesed on ohtlikud ja vägivaldsed, nad peaksid olema isoleeritud

Statistika näitab, et vägivaldsust ei esine vaimselt haigete ja skisofreeniahaigete hulgas rohkem kui ühiskonnas tervikuna. Vägivaldsus ei ole tüüpiline sümptom. See väga levinud müüt on osutanud karuteene inimestele, kes põevad skisofreeniat ning kellest enamik on vaiksed ja enesessetõmbunud ning tunnevad pigem hirmu, segadust ja lootusetust kui on vägivaldsed. Paljudel vaimsete häiretega inimestel on küll raske toime tulla oma igapäeva eluga, kuid sildistamine teeb ainult haiget ja hoiab inimesi tagasi abi otsimast.

No comments:

Post a Comment

Kommentaarid on oodatud, kuid ma ei luba, et kõigile vastan.