'

Kui olete kuskilt lugenud midagi huvitavat vaimse tervise ja skisofreenia kohta ning arvate, et teie loetust võiks selles blogis kirjutada, siis andke, palun, kommentaarides teada. Samuti siis, kui soovite, et teie vastavateemalist blogi või mõnda blogipostitust tutvustaksin.

Ulmejutust: skisofreenikud kosmoselaevade meeskondades


""...kuigi juba kahekümne esimese sajandi alguses esitas keegi Strauch idee lülitada kosmoselaevade meeskondadesse skisofreenikud. Juba siis teati, et eelarvamustest vabade assotsiatsioonide loomise võime väljendub skisoidsetel tüüpidel eriti tugevalt. Seal, kus normaalne inimene üritab ennenägematu kaoses tahes-tahtmatult midagi tuttavlikku, juba nähtut, stereotüüpset leida, ei näe skisoid, vastupidi, asju mitte lihtsalt nii, nagu need on, vaid on võimeline looma uusi stereotüüpe, mis lähtuvad otse vaadeldava kaose varjatuimast olemusest. Muide," jätkas Komov tasapisi erutudes, "see omadus on ühine kõige erinevamat tüüpi mõistuste skisoidsetele esindajatele. Ja kuna teoreetiliselt ei saa välistada võimalust, et kontakti objektiks satub just skisoidne indiviid, ja kuna õigeaegselt avastamata skisoidsus võib kontakti käigus viia üliraskete tagajärgedeni, näib teie poolt, Jakov, tõstatatud probleem väärivat teatud teaduslikku käsitlust." "
Arkadi Strugatski, Boriss Strugatski "Väikemees" ("Малыш", 1970), vene keelest tõlkinud Veiko Belials. Kirjastuse Fantaasia ulmesari Orpheuse raamatukogu, 2014.

No comments:

Post a Comment

Kommentaarid on oodatud, kuid ma ei luba, et kõigile vastan.