'

Kui olete kuskilt lugenud midagi huvitavat vaimse tervise ja skisofreenia kohta ning arvate, et teie loetust võiks selles blogis kirjutada, siis andke, palun, kommentaarides teada. Samuti siis, kui soovite, et teie vastavateemalist blogi või mõnda blogipostitust tutvustaksin.

Louis Wain (1860-1939)


Selle blogi päises on fragment ühest Louis Waini kassipildist. Pole just väga kassi moodi, aga Louis Waini rohkete suuresilmaliste kassipiltide hulgas oli niihästi tavapäraseid kui ka n-ö ebanormaalseid. Arvatakse, et seda  ebanormaalsust põhjustas kunstniku hilisemates eluaastates just nimelt skisofreenia.

Louis Wain (5. aug 1860 - 4. juuli 1939) oli inglise kunstnik, väga edukas loomade ja maastike joonistaja. Kasse hakkas ta joonistama siis, kui tema abikaasa Emily oli rinnavähiga haige. Pärast naise surma jätkas Wain kasside joonistamist. Kui need alguses sarnanesid tema kunagisele kodukassile Peterile, siis hiljem nad muutusid, moondusid, tegelesid kõikvõimalike asjadega ja olid mõnikord täiesti äratundmatud.

Waini esimene joonistus antropomorfitseeritud kassidest avaldati 1886. a. Siitpeale sai kunstnik väga populaarseks, kuid mitte rikkaks. Ta ei osanud oma rahaasju korraldada. 1924. aastal pandi Wain Springfieldi vaimuhaiglasse Tootingis. 1930. aastal saadeti ta Napsbury haiglasse, kus ta veetis oma elu viimased aastad joonistades ikka veel kasse, kuid mõnikord olid need väga abstraktsed.

Kõrval on mõned näited Louis Waini kassidest. Kui kirjutada Google otsingusse kunstniku nime, leiab sadu tema kassipilte.

Louis Wain eestikeelses Wikipedias 

Louis Wain ingliskeelses Wikipedias. Pikemalt on juttu ka tema vaimsest häirest, mida peeti skisofreeniaks.

Fotol on Louis Wain oma töölaua ääres 1890. a. - Wikipedia.

No comments:

Post a Comment

Kommentaarid on oodatud, kuid ma ei luba, et kõigile vastan.