'

Kui olete kuskilt lugenud midagi huvitavat vaimse tervise ja skisofreenia kohta ning arvate, et teie loetust võiks selles blogis kirjutada, siis andke, palun, kommentaarides teada. Samuti siis, kui soovite, et teie vastavateemalist blogi või mõnda blogipostitust tutvustaksin.

Teadlased tegid kindlaks, et skisofreenikutel on ainulaadne mälu

Teadlased tegid kindlaks, et skisofreenikutel on ainulaadne mälu

Uusimate meditsiinitehnoloogiate abil tegid Vanderbildti ülikooli (USA) teadlased /2008. a/ kindlaks skisofreenia all kannatajate mälu unikaalsed iseärasused.

Spetsialistid tegid nii skisofreenikute kui ka tervete inimestega mäletamist uurivaid katseid. Kasutati kaht meetodit: funktsionaalset magnet-resonants tomograafiat ja infrapunase ala spektroskoopiat (NIRS), mis seisneb aju uurimises tema elektromagnetilise kiirguse kaudu.

Katsest selgus, et tervete inimeste puhul osalevad meeldejätmise protsessis tunduvalt väiksemad ajukoore alad kui skisofreenikutel. Näiteks kui suhteliselt normaalse mälutöö puhul on aktiivne üks ajupoolkera, siis skisofreenia puhul mõlemad.

Teadlased täheldasid veel üht huvitavat asja. Kui terve inimene unustab, siis muutub tema ajukoore aktiivsus samasuguseks nagu ebaõige meeldetuleku ajal. Skisofreenikutel aga ajukoore aktiivsus ei muutu, seda niihästi unustamise kui ka õige või ebaõige meenutamise puhul.

Teadlased loodavad, et see iseärasus saab aluseks skisofreenia veelgi põhjalikumale uurimisele.

Allikas: Ученые выявили, что шизофреники обладают уникальной памятью. Science Blog.ru 24. märts 2008.
http://scienceblog.ru/2008/03/24/uchenyie-vyiyavili-chto-shizofreniki-obladayut-unikalnoy-pamyatyu/

Uudise autorid on aluseks võtnud Vanderbildti ülikooli teate selle kohta, et ajupiirkondade erinev kasutamine võib selgitada skisofreenikute mäluprobleeme. Originaali tekst on mõnevõrra põhjalikum, vaata:
http://news.vanderbilt.edu/2008/03/different-use-of-brain-areas-may-explain-memory-problems-in-schizophrenics-58218/

No comments:

Post a Comment

Kommentaarid on oodatud, kuid ma ei luba, et kõigile vastan.