Skitsofrenian riskitekijöista
Jaana Suvisaari
Skitsofrenia on nimitys sairaudelle, johon liittyy toistuvia psykoosijaksoja ja arkielämän toimintakyvyn vaikeuksia. Sairaudenkuva on hyvin yksilöllinen. Jotkut toipuvat oireista täysin, toisilla esimerkiksi kuuloharhoja saattaa olla jatkuvasti. Monet psykiatrit uskovatkin, että se, mitä kutsutaan skitsofreniaksi, on joukko sairauksia, joita tällä hetkellä ei pystytä erottamaan toisistaan, koska oireiden syitä ei tunneta riittävän hyvin. Skitsofrenian lääkehoito auttaa parhaiten psykoosioireisiin, ja kuntoutus kohentaa arkielämän toimintakykyä. Kuntoutuminen on yksilöllinen prosessi, jossa opitaan tuntemaan oman sairauden oireet ja löydetään itselle parhaiten sopivat keinot niiden lievittämiseen ja pahenemisvaiheiden ehkäisyyn.
Skitsofreniaan sairastuu joka sadas eli yksi prosentti suomalaisista. Jos oma vanhempi sairastaa skitsofreniaa, sairastumisriski on 7-9 prosenttia. Perinnöllinen alttius siis lisää skitsofreniaa sairastumisen riskiä. Toisaalta tämä tarkoittaa, että harvempi kuin joka kymmenes skitsofreniaa sairastavan vanhemman lapsista sairastuu skitsofreniaan. Jos molemmat vanhemmat sairastavat skitsofreniaa, lapsen sairastumisriski on 25-30%. Skitsofrenian tausta onkin monitekijäinen, niin kuin monen muunkin kansansairauden, kuten sokeritaudin ja sepelvaltimotaudin. Taustalla on lukuisia perintötekijöitä, joiden vaikutus yksinään on pieni, ja muita tekijöitä, kuten vaikeat elämänkokemukset, jotka saattavat lisätä sairastumisriskiä.
Luotettavia skitsofrenian geenitestejä ei ole olemassa. Tämä johtuu siitä, että skitsofrenia-alttiuteen vaikuttavia geenejä on todennäköisesti vähintäänkin satoja, ja yksittäisen geenin vaikutus on pieni.
On tavallista, että skitsofreniaan sairastunut ja hänen läheisensä pohtivat, mistä sairastuminen johtui ja olisiko se ollut ehkäistävissä. Yksittäisen ihmisen sairastumisen syytä ei kuitenkaan koskaan voi tietää. Kaikista tunnetuista skitsofreniariskiä lisäävistä tekijöistä voidaan sanoa, että useimmat niistä, jotka ovat kyseiselle tekijälle altistuneet, eivät sairastu skitsofreniaan. Tämä pätee niin geeneihin kuin muihinkin sairastumisriskiin vaikuttaviin tekijöihin. Sairastuminen on monen tekijän summa, ja suurta osaa sairastumiseen vaikuttavista tekijöistä ei vielä tunneta. Tutkimuksen avulla pyrimme ymmärtämään sairautta paremmin ja kehittämään sen hoitoa.
/Jaana Suvisaari, tutkimusprofessori/
http://www.skitsofreniayhdistys.fi/index.php/jasenkirje21-10-12?showall=1&limitstart=
No comments:
Post a Comment
Kommentaarid on oodatud, kuid ma ei luba, et kõigile vastan.