'

Kui olete kuskilt lugenud midagi huvitavat vaimse tervise ja skisofreenia kohta ning arvate, et teie loetust võiks selles blogis kirjutada, siis andke, palun, kommentaarides teada. Samuti siis, kui soovite, et teie vastavateemalist blogi või mõnda blogipostitust tutvustaksin.

Vincent van Gogh (1853-1890)


Vincent Willem van Gogh (30. märts 1853 - 29. juuli 1890) oli hollandi maalikunstnik.

Van Gogh oli postimpressionist. Kõik tema tööd (umbes 900 maali ja 1100 graafilist tööd) valmisid kõigest 10 aasta jooksul. Tema loomingus on palju autoportreesid, maastikumaale, natüürmorte lilledega, portreesid ning maale küpressidest, viljaväljadest ja päevalilledest.
/- - -/
Ta kannatas elu viimasel kümnel aastal psüühikahäirete all. Missugune haigus neid põhjustas, selle üle on vaieldud palju, aga selgust ei ole. Rohkem kui 150 psühhiaatrit on talle pakkunud umbes 30 erinevat diagnoosi. Kõige tähtsamad nendest on skisofreenia, bipolaarne häire, süüfilis, mürgistus allaneelatud värvidest, epilepsia ja porfüüria. Haigust süvendasid alatoitlus, ületöötamine, unetus ja alkoholism, eriti absindi liigne tarbimine. Kroonilise kõrvavalu tõttu lõikas ta ka endal vihahoos parempoolse kõrvalesta ära.
Hiljem on tema vaimuhaigust romantiseeritud, kuid tõelisus oli vastupidine: haigushoogude ägenedes van Goghi töövõime vähenes, paranedes suutis ta seevastu rohkem tööd teha.

(Kogu eelnev tekst on Wikipediast)
http://et.wikipedia.org/wiki/Vincent_van_Gogh

Soovitatav kirjandus: Irving Stone, “Elujanu. Jutustus Vincent van Goghist”. Inglise keelest tõlkinud Maria Hange. Kunst, Tallinn 1968.

Galerii: http://www.vggallery.com/

Postituse avapilt: Vincent van Gogh "Autoportree maaliraami ees" (1888, Amsterdami Van Goghi muuseum).

Väike pildivalik:

"Kaks rotti"
(1884 nov, erakogus.)

"Vaas gladioolidega"
(1886, varasuvel, Amsterdami Van Goghi muuseum.)

"Kolm paari saapaid"
(1886 dets, Harvardi Ülikooli muuseum.)

"Vaas rukkilillede ja moonidega"
(1887, suvel, Hollandi Tritoni fond.)

"Õitsvad aprikoosipuud"
(1888 apr, erakogus.)

"Rongivagunid"
(1888 aug, Angladon-Dubrujeaud' fond Prantsusmaal.)

"Tähisöö"
(1889 juuni, New Yorgi moodsa kunsti muuseum.)

"Õitsev roosipõõsas"
(1889 apr, Tokyo idakunstide rahvusmuuseum.)

"Joojad"
(1890 veebr, Chicago kunstiinstituut.)

"Vaas 12 päevalillega"
(1889 jaan, Philadelphia kunstimuuseum.)

"Päevalill on minu lill", tavatses van Gogh rõhutada.

Kirjadest:
"You know that Jeannin has the peony, Quost has the hollyhock, but I have the sunflower, in a way." (Letter 741) http://vangoghletters.org/vg/letters/let741/letter.html

"Thinking like this, but very far off, the desire comes over me to remake myself and try to have myself forgiven for the fact that my paintings are, however, almost a cry of anguish while symbolizing gratitude in the rustic sunflower. " (Letter 856) http://vangoghletters.org/vg/letters/let856/letter.html

No comments:

Post a Comment

Kommentaarid on oodatud, kuid ma ei luba, et kõigile vastan.