'

Kui olete kuskilt lugenud midagi huvitavat vaimse tervise ja skisofreenia kohta ning arvate, et teie loetust võiks selles blogis kirjutada, siis andke, palun, kommentaarides teada. Samuti siis, kui soovite, et teie vastavateemalist blogi või mõnda blogipostitust tutvustaksin.

"Lendas üle käopesa"


Ameerika kirjaniku Ken Kesey (17. september 1935 - 10. november 2001) romaan "Lendas üle käopesa" ("One Flew Over the Cuckoo's Nest")  on kirjutatud 1962. a ja käsitles valusat vaimuhaigla-teemat. Ainestikku oma raamatu jaoks sai Kesey Menlo Park Veterans' Hospital'is öövahetustes töötades, kui ta veetis palju aega patsientidega vesteldes.

1963. a kohandas Dale Wasserman romaani lava jaoks ja 1975. aastal lavastas Miloš Forman väga tuntuks saanud filmi "Lendas üle käopesa", mis pälvis järgmisel aastal viis Oscarit: parim film, parim meesnäitleja (Jack Nicholson), parim naisnäitleja (Louise Fletcher), parim lavastaja (Forman) ja parim stsenaarium (Lawrence Hauben, Bo Goldman).

Laiemas kõnepruugis on teost nimetatud "hullumajaromaaniks" ja see sisaldab rohkesti ühiskonnakriitikat kui "lugu Asutusest, kus ainsad terve mõistusega ja humaanse mõttemaailmaga inimesed on vaimselt haiged." Ühiskonnaga vastuollu sattunud vaimuhaigete taltsutamiseks kasutatakse selles Asutuses lobotoomiat.

Eesti keeles ilmus Kesey romaan esmakordselt 1999. a Matti Piirimaa tõlkes. Enne seda oli Loomingu Raamatukogus 1985. a ilmunud Dale Wassermani kolmevaatuseline näidend "Lendas üle käopesa" Mati Soomre tõlkes.

“Man, when you lose your laugh you lose your footing.”
― Ken Kesey, One Flew Over the Cuckoo's Nest.

Fotol on Jack Nicholson isemeelse patsiendi McMurphy osas:

No comments:

Post a Comment

Kommentaarid on oodatud, kuid ma ei luba, et kõigile vastan.