'

Kui olete kuskilt lugenud midagi huvitavat vaimse tervise ja skisofreenia kohta ning arvate, et teie loetust võiks selles blogis kirjutada, siis andke, palun, kommentaarides teada. Samuti siis, kui soovite, et teie vastavateemalist blogi või mõnda blogipostitust tutvustaksin.

Artikkel: "Miks tekib psühhoos?"

Artikkel: "Miks tekib psühhoos?"

Liina Haring, TÜ kliinikumi psühhiaatriakliiniku psühhiaater.
ERR/Novaator/Tervis, 20. jaan 2015.
http://novaator.err.ee/v/tervis/7253319d-72c7-4ee2-929a-8ed40c35ef06

Tsitaate:
"Kaasaegne käsitlus skisofreenia spektri häiretest hõlmab dimensionaalset lähenemist, kus erinevatel haigetel, erinevatel haiguse ajaperioodidel võivad domineerida kas: meelepettelised elamused, mõttekäiguhäired, afektiivsed sümptomid, käitumise sobimatus, sealhulgas vägivaldsus, kognitiivne düsfunktsionaalsus ja/või elust välja langemine.

Psühhootilised häired kujunevad geenide ja keskkonna koosmõjul. Skisofreenia tekke eeldusi soodustavad teatud geenivariandid, kuid vastavad eeldused on äärmiselt mitmekesised ja omavahel kombineeruvad. Keskkondlikud mõjud võivad soodustada või pidurdada nii geenide poolt määratu avaldumist kui ka haavatavust haigestuda."

Novaator omakorda on võtnud selle artikli Kliinikumi Lehest (dets 2014, lk 4), kus Liina Haring annab ülevaate mullu 23. oktoobril toimunud TÜ Kliinikumi psühhiaatriakliiniku teaduskonverentsist "Miks tekib psühhoos? Aju toimimise eripärad psühhootilise häire kujunemisel".
http://www.kliinikum.ee/leht/images/stories/attachments/article/1060/169_2014_detsember.pdf

No comments:

Post a Comment

Kommentaarid on oodatud, kuid ma ei luba, et kõigile vastan.