'

Kui olete kuskilt lugenud midagi huvitavat vaimse tervise ja skisofreenia kohta ning arvate, et teie loetust võiks selles blogis kirjutada, siis andke, palun, kommentaarides teada. Samuti siis, kui soovite, et teie vastavateemalist blogi või mõnda blogipostitust tutvustaksin.

Bertha Antoinetta Mason - maailma kuulsamaid vaimuhaigeid


Üks maailma kuulsamaid vaimuhaigeid on Bertha Antoinetta Mason, abiellunult Rochester.

Kuulsaks on selle kirjandustegelase kirjutanud Charlotte Brontë (1816-1855) oma romaanis "Jane Eyre" (1847).

"Aeglaselt edasi kõndides kostis mulle äkki kõrvu hääl, millist ma siinses vaikuses kõige vähem ootasin: see oli naer, imelik naer - terav, kuiv, rõõmutu. Seisatasin. Naer lakkas, ent ainult silmapilguks. siis kõlas ta valjemini, ja läks üle lärmakaks naerulaginaks, mis näis igas üksikus tühjas kambris vastukaja äratavat." ("Jane Eyre", ERK, Tallinn 1959, tlk. E. Raidaru.)

Ent ainult verd tarretama paneva naeruga romaanis ei piirduta. Jamaikalt pärit kunagine kaunis kreoolitar Bertha on oma lähikondlastele ohtlik, vägivaldne ja panebki lõpuks mõisahoone põlema, hüpates ise katuselt alla surnuks. Lehekülgi tema kohta on masendav lugeda.

Teadlased, kirjanduskriitikud, arstid, psühhiaatrid jpt on läbi aegade püüdnud panna Bertha Masoni hullumeelsusele diagnoosi, kuid enamasti ikka tõdenud, et tema tõve ilmingud ei vasta ühelegi diagnoosile kuigi täpselt ja neis on palju kirjanduslikku fantaasiat, võib-olla ka autori hirmu hullude ja hullumeelsuse ees.

Üks arutlus Bertha  Antoinetta Masoni vaimuhaigusest on siin: "Bertha Mason's Madness in a Contemporary Context".
Mia Iwama (English 151, Brown University, 2003)
http://www.victorianweb.org/authors/bronte/cbronte/iwama8.html

Vt ka Wikipediast: http://en.wikipedia.org/wiki/Bertha_Mason

Ülal: Edmund Garretti illustratsioon
(1897)
All: F. H. Townsendi illustratsioon
(1847)

No comments:

Post a Comment

Kommentaarid on oodatud, kuid ma ei luba, et kõigile vastan.