'

Kui olete kuskilt lugenud midagi huvitavat vaimse tervise ja skisofreenia kohta ning arvate, et teie loetust võiks selles blogis kirjutada, siis andke, palun, kommentaarides teada. Samuti siis, kui soovite, et teie vastavateemalist blogi või mõnda blogipostitust tutvustaksin.

Yayoi Kusama igavikuline kunst


Yayoi Kusama (sünd 22. märtsil 1929) on maailmakuulus jaapani kunstnik, kes alustas maalimist lapsena ja on üliedukas mitmel alal (joonistused, kollaažid, skulptuurid, performance'id, installatsioonid, filmid, mood jne).

Oma sõnul alustas ta oma hallutsinatsioonide joonistamisega, enamasti olid need mummulised. Täpiline temaatika on talle väga omaseks saanud. Üle 60 aasta on teda peetud avangardistliku kunsti tippesindajaks, popkunsti ja minimalismi edasikandjaks. Teda peetakse ka psühhedeelse kunsti olulisemaks meistriks. Kunstiga on ta tegelnud nii New Yorgis kui ka Jaapanis.

Pool elu on ta elanud vaimuhaiglas ja elab seal oma soovil ka praegu. Oma kunsti kohta on ta öelnud, et see on ühtaegu haiguse toode ja ravim. Täpset diagnoosi ma internetist ei leidnud, kuid juttu on paanikahäiretest, hallutsinatsioonidest, sundmõtetest jm psüühikahäiretest.

Kusama loomingut on internetis palju, sest kunstnik on tohutu töökas.

Yayoi Kusama installatsioon Kusamatrix. 
Toru Yamanaka—AFP/Getty Images

Helsingi  kunstimuuseumis (HAM) oli detsembris 2016 - jaanuaris 2017 avatud Kusama näitus "Lõpmatuses", mis näitas tema 200 tööd alates 1940. aastast tänapäevani.

"Inimeste lõputu elu" (2010)

2009. aastal alustas ta maalisarja "Minu igavikuline hing", mis üsna suuresti erineb senisest loomingust - selle primitivistlikuma mammutsarja kallal töötab ta ka praegu 87aastasena.

22. veebruarist 22. maini 2017 ongi Tokyo rahvuslikus kunstikeskuses avatud Yayoi Kusama näitus "Minu igavikuline hing". Alumine foto kunstnikust on pärit internetist selle näituse eelteate juurest:

Fotod internetist. 

Kunstniku ametlik koduleht: http://www.yayoi-kusama.jp/

Lisaks: 2018. a valmis režissöör Heather Lenzi (USA) täispikk dokumentaalfilm "Kusama: Infinity", mida võimaluse korral vaadata soovitan.

No comments:

Post a Comment

Kommentaarid on oodatud, kuid ma ei luba, et kõigile vastan.