'

Kui olete kuskilt lugenud midagi huvitavat vaimse tervise ja skisofreenia kohta ning arvate, et teie loetust võiks selles blogis kirjutada, siis andke, palun, kommentaarides teada. Samuti siis, kui soovite, et teie vastavateemalist blogi või mõnda blogipostitust tutvustaksin.

Geeniteraapia ja skisofreenia

„Seni on geeniteraapia sihtmärgiks olnud üheainsa mutatsiooni põhjustatud haigused. Neile leitakse ravi kõigepealt. Kuid paljusid haigusi põhjustavad mitmetes geenides olevad mutatsioonid, koosmõjus keskkonnas olevate päästikutega. Neid on palju keerulisem ravida, kuid nende seas on olulised haigused nagu suhkurtõbi, skisofreenia, Alzheimeri tõbi ja Parkinsoni tõbi ning südamehaigused. Kõik neist ilmutavad kindlaid geenimustreid, kuid süüdi ei ole üksainus geen. Näiteks on võimalik, et skisofreeniku identne kaksik on terve. Neid haigusi on palju keerulisem ravida. Aastate jooksul oleme kuulnud palju teateid, et teadlased on teatud suguvõsade geneetilist ajalugu uurides suutnud leida skisofreeniaga seotud geeni. Ning samas tekitab piinlikkust, et teised sõltumatud uurimused ei ole nende tulemusi tihti kinnitanud. Need tulemused on puudulikud või on skisofreeniaga seotud palju geene. Lisaks avaldavad mõju teatud keskkonnategurid. Seeõttu on multigeensete haiguste alal progress aeglane.“
Dr Michio Kaku „Tulevikufüüsika: kuidas teadus aastal 2100 kujundab inimsaatust ja meie igapäevast elu“ (Pilgrim, 2013, lk 167).

No comments:

Post a Comment

Kommentaarid on oodatud, kuid ma ei luba, et kõigile vastan.