'

Kui olete kuskilt lugenud midagi huvitavat vaimse tervise ja skisofreenia kohta ning arvate, et teie loetust võiks selles blogis kirjutada, siis andke, palun, kommentaarides teada. Samuti siis, kui soovite, et teie vastavateemalist blogi või mõnda blogipostitust tutvustaksin.

Saul Bellow "Mister Sammleri planeet"


Saul Bellow (1915-2005) "Mister Sammleri planeet" (Mr. Sammler's Planet, 1970, e.k 1973, inglise keelest tlk Enn Soosaar).

* "... paranoikud on kirglikumad puhta tõe nõudlejad kui teised vaimuhaiged."

* "Väga palju tänapäeva intellektuaalid on avastanud, et hullumeelsus on tarkuse kõrgem aste. /---/ Igaüks teab, et võim ja raha ajavad inimese hulluks. Miks ei võiks siis inimene sellega, et ta hull on, võimu ja jõukust saavutada. Need asjad peaksid kokku klappima."

* "Kui me pühakud ei ole, oleme hullud, ja pühakud oleme ainult siis, kui me hullumeelsusest kõrgemale tõuseme. Hullumeelsuse raskustung veab pühadust katastroofilise kokkupõrke poole."

* "Niisiis, kas meie liik on vaimuhaige? Jah, tõenäoliselt. Kuigi hullumeelsus on samal ajal ka maskeraad, sügavama mõistuse plaanitsus, selle meeleheite tagajärg, mida me infiniitsuste ja igavikkude pärast tunneme. Hullumeelsus on diagnoos või kohtuotsus, mille on langetanud mitmed meie kõige suuremad õpetajad ja geeniused - ning nende pettumus inimsoos."

* ""Sa oled kindlasti näinud, kuidas Shula aias lilledega sosistab? /---/ Mis keelt ta nendega räägib? Kas poola keelt?"
Tõenäoliselt skisofreenia keelt.
"Ma lugesin talle omal ajal "Alice imedemaal". Seal olid rääkivad lilled. Elavate lillede aed.""

* "Mul tuleb praegu meelde üks vana anekdoot vaimuhaigest mehest. Talle öeldi: "Aga kulla mees, sa oled ju paranoik," mispeale tema vastas: "Võib-olla tõesti, aga ega see ei keela teisi mind taga kiusamast." Väga tähendusrikas valgusesähvatus pimedusest."

No comments:

Post a Comment

Kommentaarid on oodatud, kuid ma ei luba, et kõigile vastan.