'

Kui olete kuskilt lugenud midagi huvitavat vaimse tervise ja skisofreenia kohta ning arvate, et teie loetust võiks selles blogis kirjutada, siis andke, palun, kommentaarides teada. Samuti siis, kui soovite, et teie vastavateemalist blogi või mõnda blogipostitust tutvustaksin.

Artikkel: psühhootiliste häirete all kannatajad Eestis

"Psühhootiliste häirete all kannatab Eestis 10 000-20 000 inimest"
Bianca Mikovitš, Maaleht 22. mail 2014.
http://maaleht.delfi.ee/news/uudised/eestiuudised/psuhhootiliste-hairete-all-kannatab-eestis-10-00020-000-inimest.d?id=68724517

Tsitaate:
""Kui inimese elu on häiritud, tuleks abi otsida," ütleb kliiniline psühholoog Anna-Kaisa Oidermaa.
Selles, et keegi kuuleb hääli, mida teised ei kuule, pole tema jaoks midagi üllatavat - igal aastal jõuab Eestis arstide juurde 600 esmase psühhoosijuhtumiga inimest, kelle kontakt reaalsusega on kadunud või tugevalt häiritud.
Psühhootiliste häirete all kannatab 10 000-20 000 inimest ning psüühikahäireid on elu jooksul neljal inimesel kümnest. Paljud neist jõuavad arsti juurde alles siis, kui seisund on väga halb.
"Kahjuks on tegu häbimärgistatud valdkonnaga, mille kohta liigub mitmesuguseid müüte,” märgib Oidermaa, kes koos kolleegidega hoiab üleval veebikülge Peaasi.ee, mis on mõeldud noorte vaimse tervise kaitsmiseks ja ühiskonna teadlikkuse suurendamiseks.
Tõuge e-nõustamise käimapanekuks tuli tõsiasjast, et abini jõutakse liiga hilja."

---
""Mure ja väike paranoilisus on meis kõigis olemas, aga rusikareegel on kõigi psüühikahäirete puhul, et kui need mõjutavad ja häirivad elu, siis tuleb midagi ette võtta," sõnab Oidermaa."

---
"Psühhoos võib vallanduda eri tegurite koosmõjul ning haigushoogude kordumisel süveneda skisofreeniaks. Mida teha, et end sellest päästa?
"Kõlab ehk väga tavaliselt, aga vaimset tervist aitavad hoida tervislik eluviis, õige toitumine, liikumine värskes õhus, piisav unerütm ja mõnuainetest hoidumine," räägib Oidermaa.
"Kui on aga näha, et tasakaalu on keeruline säilitada, stressiga raske toime tulla, siis tuleks õppida, kuidas pingeliste olukordadega paremini hakkama saada.""

No comments:

Post a Comment

Kommentaarid on oodatud, kuid ma ei luba, et kõigile vastan.