'

Kui olete kuskilt lugenud midagi huvitavat vaimse tervise ja skisofreenia kohta ning arvate, et teie loetust võiks selles blogis kirjutada, siis andke, palun, kommentaarides teada. Samuti siis, kui soovite, et teie vastavateemalist blogi või mõnda blogipostitust tutvustaksin.

Richard Dadd (1817-1886)

Rohkesti haldjaid ja muid üleloomulikke olevusi maalinud inglise kunstnik Richard Dadd (1. aug 1817 - 7. jaan 1886) lõi enamiku oma teoseid vaimuhaiglas.

Joonistanud oli ta varasest lapseeast, 20aastaselt asus õppima kuninglikus kunstiakadeemias, mille lõpetas suurepäraste tulemustega.

1842. a osales ta joonistajana ekspeditsioonil Euroopast (Kreekast) Türgimaale, Süüriasse, Jordaaniasse ja Egiptusesse. Sama aasta detsembris paadiretkel Niilusel Dadd hullus, muutus vägivaldseks ja uskus, et on langenud Osirise mõju alla. Alguses arvati, et ta sai päikesepiste, kuid ekspeditsioonilt naasnuna sai ta 1843. a kevadel diagnoosiks vaimuhaiguse.

Sama aasta augustis tappis ta noaga oma isa, keda pidas Saatana võimu alla langenuks.  Et ära hoida tema vägivalda teiste kallal mõisteti ta Bethlemi vaimuhaigla kriminaalide osakonda.

Bethlemis (Bedlemis) ja hiljem Broadmoori vaimuhaiglas jätkas paranoiliseks skisofreenikuks tunnistatud Richard Dadd maalimist. Tema kuulsaim teos on aastatel 1855-1864 maalitud "The Fairy Feller's Master-Stroke":


Palju on tema loomingus lisaks haldjamaalidele ka mitmesuguseid idamaiseid stseene ja kirjandusteoste illustratsioone. Enamasti on maalid täis rohkeid pisidetaile, mis teeb nende vaatamise keeruliseks, kuid huvitavaks.

"The Halt in the Desert" valmis Richard Daddil umbes 1845. a, kuid taasavastati alles 1987. a:


Richard Dadd "Hamlet and his Mother", u 1846:


Richard Dadd "The Flight out of Egypt", u 1849:


Daddi isik ja tema looming on innustanud mitmeid muusikuid ja kirjanikke. Juba nimetatud peateos inspireeris briti ansamblit Queen looma samanimelist laulu.

Richard Daddi maali "Fairy Feller's Master-Stroke" ainetel tehtud samanimeline ansambel Queeni laul (sõnad ja muusika Freddie Mercury):

 

Terry Pratchett, Angela Carter, Charles Dickens jt kirjutasid Daddi loomingu ainetel jutustusi ja romaane ning andsid oma tegelastele temaga seotud nimesid.

Postituse avafotol on Richard Dadd umbes 1854-1858. a maalimas haldjamaali Oberonist ja Titaniast.
Pildid vabakasutuses internetis.

No comments:

Post a Comment

Kommentaarid on oodatud, kuid ma ei luba, et kõigile vastan.