'

Kui olete kuskilt lugenud midagi huvitavat vaimse tervise ja skisofreenia kohta ning arvate, et teie loetust võiks selles blogis kirjutada, siis andke, palun, kommentaarides teada. Samuti siis, kui soovite, et teie vastavateemalist blogi või mõnda blogipostitust tutvustaksin.

Link: peaasi.ee - noorte vaimse tervise portaal


Siinsed tsitaadid on võetud nimetatud portaalist. Ehk on neist kellelegi kasu peaasi.ee juurde jõudmisel ja vajalike nõuannete saamisel.

"“Peaasi.ee – Eesti noorte vaimse tervise alane e-nõustamine, veebiplatvorm ja e-lahendused” on MTÜ Peaasjad poolt läbiviidav projekt (aastatel 2014-2015), mille käigus arendame Peaasi.ee lehel e-nõustamisteenust ning olulist teavet vaimse tervise ja selle probleemide kohta, lisaks loome infotehnoloogilisi eneseabivahendeid ja kognitsiooni parandamise võimalusi. Projekti võrgustikutöösse kaasame noori ja nendega töötavaid spetsialiste ning vaimse tervise spetsialiste.
Projekti rahastatakse Norra toetustest 2009-2014 Rahvatervise programmi raames. Eestis on Rahvatervise programmi koordinaator Sotsiaalministeerium."


Peaasi.ee meeskond kirjeldab oma kavatsusi nii:
"Teabe levitamine nii vaimse tervise kui selle häirete kohta: 
  •     otse noortele inimestele läbi veebikeskkonna ja meedia
  •     noorte inimeste vanematele, sõpradele ja sugulastele läbi veebikeskkonna ja meedia
  •     noortega tegelevatele spetsialistidele hõlbustamaks häirivate nähtuste äratundmist, nendele tähenduse andmist ja vajaliku abi järele küsimist.
Paremate võimaluste loomine võimalikult kiire abi saamiseks:
  •     Loome kergesti ligipääsetava ja professionaalse veebipõhise keskkonna, kus jagame kiiret ja ajakohast infot abi saamise võimaluste kohta.
Mida me tahame saavutada?
Soovime, et noor inimene saaks ennast häirivate psüühika probleemide puhul võimalikult vara abi – see parandab oluliselt prognoosi, abi tulemuslikkust ja aitab ära hoida elukestvate haiguste väljakujunemist.
Soovime, et väheneks häbimärgistamine, stigmatiseerimine. Vaimse tervisega on probleeme väga paljudel inimestel elu jooksul. Näiteks on mõned uuringud leidnud, et depressioon tabab umbes 20% inimestest – see on ju iga viies. Kokku kogevad erinevaid psüühikat häirivaid seisundeid elu kestel ligikaudu pooled inimestest. Mitmed psüühikahäired põhjustavad maailmas enam töövõimekaotust kui sõda.
Häiretesse suhtutakse erinevates kultuurides eri moodi. Mõnes maailma paigas peetakse täiesti tavaliseks, et keegi käitub aegajalt veidi ebatavaliselt. Miks siis ka meil ei võiks nii olla?"


Selgitatakse, mis on depressioon, ärevushäired, bipolaarne meeleoluhäire, söömishäired, psühhoos ja skisofreenia, aktiivsus- ja tähelepanuhäire, enesevigastamise- ja enesetapumõtted ning kuidas aju töötab.

Portaal sisaldab võimalust küsida abi nõustajalt, tutvustab mitmesuguseid teraapiaid. On ka kultuuriuudiseid. Siinkirjutajale pakkus suuremat huvi rubriik "Eneseabi, lisalugemist" kirjanduse loetelu http://peaasi.ee/kysi-noustajalt/1309-2/

Pilt: Fragment portaali avalehelt.

No comments:

Post a Comment

Kommentaarid on oodatud, kuid ma ei luba, et kõigile vastan.