'

Kui olete kuskilt lugenud midagi huvitavat vaimse tervise ja skisofreenia kohta ning arvate, et teie loetust võiks selles blogis kirjutada, siis andke, palun, kommentaarides teada. Samuti siis, kui soovite, et teie vastavateemalist blogi või mõnda blogipostitust tutvustaksin.

Artikkel: "Skisofreenia eilne ja tänane päev"


Artikkel: "Skisofreenia eilne ja tänane päev" (Jekaterina Taranova, KM.ru terviserubriigis, 6. märts 2014.)

Venekeelne allikas:
"Шизофрения: день вчерашний, день сегодняшний" (6.03.2014 , Екатерина Таранова, KM.ru Здоровье)
http://www.km.ru/zdorove/2014/03/06/otkrytiya-v-oblasti-meditsiny-i-zdorovya/734080-shizofreniya-den-vcherashnii-den-

Tsitaate:
"Selle haiguse meenutamine toob paljudele meelde Tšehhovi jutustuse "Palat number kuus" või filmi "Lendas üle käopesa"  või elektrošokiteraapia metsikused.

Muistsetest aegadest oli see mõistatuslik haigus ümbritsetud legendidest ja haigetesse inimestesse suhtuti negatiivselt. Kuni praeguse ajani peavad paljud skisofreeniahaigeid teise sordi inimesteks, keda tuleb ühiskonnast isoleerida."


Artikkel püüab vastata küsimustele, mis on skisofreenia, kas seda tuleb karta jne.

"...kindlasti on skisofreenia haigus ja piinav kannatus, sellepärast otsivad ni haige ise kui ka tema lähedased abi./- - -/

...skisofreenia pole isiksuse kahenemine, vaid desorganiseerumine, harmoonia puudumine, ja mõtlemise ebaloogilisus harilike inimeste vaatevinklist.

Näiteks võib lähedaste suhtes ükskõikne inimene suhtuda erakordselt tundlikult oma armsatesse kannikestesse. Ta võib neid tundide kaupa vaadelda ja lohutamatult nutta, kui mõni tema lilledest närtsib. Kõrvaltvaatajale võib see tunduda ebaadekvaatsena, kuid inimese enda suhtumises on teatud loogika. Ta on lihtsalt veendunud, et teised inimesed petavad teda ja kedagi ei tohi uskuda. Milleks siis raisata aega suhtlemisele inimestega, kui on olemas selline ime nagu kannikesed?

Pole vaja suhtuda skisofreenikutesse kui teise sordi inimestesse. Võib-olla on nad looduse erimoodi looming, milleski erakordselt andekad, milleski aga rõhutud ja kannatavad. Nende loomingut hindavad ju spetsialistid mõnikord väga kõrgelt."


Edasi on artiklis juttu haiguse ilmnemisest ja sümptomeist. On olemas nn positiivsed ehk loovad ilmingud (ebatavalised mõtted ja hallutsinatsioonid, sonimine ja mõtlemise teisenemine) ja negatiivsed ilmingud, millega kaasnevad võimetus viia kavatsetut ellu, väljendada tundeid, rõõmu tunda elust; iseseisvus kaob, ollakse võimetud elama igapäevaelu. Tihti kuulevad  haiged neid käsutavaid "hääli", kogevad suurusehullustust või muutuvad paranoilisteks kartjateks.

Kui varem kasutati raviks elektrišokki, nn uneravi ja lobotoomiat, siis nüüd peetakse näiteks kirurgilist vahelesegamist aju tegevusse ebaeetiliseks ja häbiväärseks.

Skisofreeniaravi nn biokeemiline ajajärk algas 20. saj 50ndatel aastatel. Neuroleptikumide avastamine oli psühhiaatria jaoks sama tähtis nagu maailmale Ameerika avastamine 1492. a.

Skisofreenadiagnoosi puhul tuleb ravi alustada  võimalikult varakult. Kasutatakse nii psühhoteraapiat kui ka medikamente.

Üks tsitaat ka otse originaalist: "Еще двадцать лет назад при лечении шизофрении использовались препараты из групп антидепрессантов и агрессивных нейролептиков. Сегодня это в прошлом. Поэтому если больному прописывают препараты типа галоперидола или мелипрамина, значит, ему не повезло с врачом. Эти препараты не эффективны и вызывают побочные эффекты.

Сейчас в лечении используются атипичные нейролептики типа оланзапина или рисперидона. Если врач верно назначит лекарственное средство, могут снизиться такие проявления шизофрении, как галлюцинации и бред."


Ravile raskemini alluvate haigusjuhtude puhul kasutatakse valgusteraapiat (kuid see  laserravi on juba äärmuslikum meetod).

Artiklis öeldakse, et haigushoo teravnemist saab peatada 20päevase statsionaaris viibimisega, taastumiseks on oluline ka füsioteraapia: basseinikülastused, massaaž ja ravivõimlemine.

Skisofreeniat esineb ligikaudu ühel protsendil maakera elanikkonnast, kuid mõnedes riikides on seda haigust sagedamini, mõnedes harvemini, kusjuures selle erineva leviku põhjused pole teadlastele veel selged.

No comments:

Post a Comment

Kommentaarid on oodatud, kuid ma ei luba, et kõigile vastan.