'

Kui olete kuskilt lugenud midagi huvitavat vaimse tervise ja skisofreenia kohta ning arvate, et teie loetust võiks selles blogis kirjutada, siis andke, palun, kommentaarides teada. Samuti siis, kui soovite, et teie vastavateemalist blogi või mõnda blogipostitust tutvustaksin.

The Hot Stove Project: mõtlemise ja käitumise erisustest normide ühiskonnas

Maailmakuulus neuroloog Oliver Sacks, kes Eestis peaks hästi teada olema oma paari raamatu tõlgete ("Mees, kes pidas oma naist kübaraks", "Hallutsinatsioonid") ja ühe raamatu põhjal tehtud väga hea filmi "Ärkamised" ("Awakenings") järgi, kirjutab oma blogi viimases postituses võitlusest vaimuhaiguste häbimärgi vastu.

See võitlus on läänemaailmas hoogu võtmas. Arstid, psühhiaatrid, teadlased (ka Nobeli preemia laureaadid), kirjanikud, psüühikahäirete all kannatavad inimesed (skisofreenia tõttu kannatanud inimesed sealhulgas) püüavad ühiskonnale selgitada vaimuhaiguste olemust ja seda, et vaimuhaiged on samasugused inimesed, nagu kõik ülejäänud, vajavad ravi, toetust, aga eelkõige inimlikku mõistmist.

Sacks kirjutab selles postituses mitmest vastavasisulisest tõsielufilmist. Ka soovitab ta tutvuda uue veebilehega The Hot Stove Project, mille on algatanud dr Lois Oppenheim ja dr Alice Maher, ärgitamaks diskussiooni vaimuhaigete koha ja saatuse üle maailmas. Sel veebilehel on ka lühike dokumentaalfilm "How to Touch a Hot Stove: Thought and Behavioral Differences in a Society of Norms”.

Nagu pealkirjastki nähtub, on see 24minutiline film  mõtlemise ja käitumise erisustest normide ühiskonnas. Sellest, et vaimuhaigust peetakse sageli häbimärgiks, stigmaks, mis inimest isoleerib, tõkestab ja halvustab, muudab teda madalama sordi olevuseks.

Haigete häbimärgistamist ühiskonnas ei tohiks filmis intervjueeritud tuntud inimeste arvates olla, aga selleks on vaja muuta inimeste arusaamu, täiendada nende teadmisi haigustest ja psüühikaseisunditest. Tuleb jõuda nii kaugele, et inimesed ei peaks tundma hirmu oma haigusest rääkimise ees.

Aga kasutage võimalust ja vaadake ise!

Ja veel:  samal leheküljel, kust pääseb filmi juurde, on ka seda täiendavad intervjuud üldpealkirja "Crazy?" all (u 40 minutit) ja lehekülje allservas võimalus vaadata lisaintervjuusid neid andnud tuntud inimeste nimedele klõpsates.

No comments:

Post a Comment

Kommentaarid on oodatud, kuid ma ei luba, et kõigile vastan.