'

Kui olete kuskilt lugenud midagi huvitavat vaimse tervise ja skisofreenia kohta ning arvate, et teie loetust võiks selles blogis kirjutada, siis andke, palun, kommentaarides teada. Samuti siis, kui soovite, et teie vastavateemalist blogi või mõnda blogipostitust tutvustaksin.

Marij Kogoj (1895-1956)


Marij Kogoj (sünd  Julij Kogoj; 20. sept 1895 - 25. veebr 1956) on tuntumaid Sloveenia heliloojaid. Muusikat hakkas ta looma juba 15aastasena. Seejärel suundus ta Triestest Viini, kus oli aastatel 1914-1917 professorite Arnold Schönbergi ja Franz Schrekeri õpilane. Pärast Esimest maailmasõda läks ta Ljubljanasse, kus oli muusikakriitik ja ooperiteatri repetiitor. Tema looming oli väga populaarne 1920ndatel aastatel, kulmineerudes ooperiga "Mustad maskid" ("Črne Maske"), mis esietendus 7. mail 1929.

Marij Kogoj loometee katkes 1932. a järjest raskemini kulgeva vaimuhaiguse tõttu. Skisofreeniapatsiendina elas ta vaimuhaiglas kuni oma surmani. Väidetavalt jäi temast maha palju poolelijäänud heliloomingut. Tema auks peetakse igal aastal rahvusvahelist Kogoj muusikafestivali.

Ooper "Mustad maskid" põhineb vene kirjaniku Leonid Andrejevi sümbolistlikul allegoorilisel draamal (1908). Spadaro hertsog Lorenzo korraldab maskiballi, kuhu tulevad ka kutsumata külalised - mustad maskid. Piltlikult öeldes kohtub Lorenzo saatanaga ja oma musta minevikuga, ta hullub ega tunne enam ära isegi oma abikaasat donna Francescat. Lorenzo hukkub duellil oma teisikuga, loss hävib tulekahjus.

"Mustad maskid" on lavalaudadele jõudnud ikka ja jälle, seda peetakse Sloveenia tuntuimaks ja armastatumaks ooperiks. Viimast, Ljubljana ooperi- ja balletiteatri 2012. a lavastust mängitakse vist mõnikord ka praegu, igatahes on internetis sellest etendusest põnevaid fotosid (http://lenartzore.com/news/13465439/operacrnemaskemarijkogojljubljana).

Niisamuti on tänapäevalgi tuntud Kogoj klaveripalad, koori- ja soololaulud. Siia panen ühe väikese viisijupi Bojan Gorišeki esituses.

No comments:

Post a Comment

Kommentaarid on oodatud, kuid ma ei luba, et kõigile vastan.